Nosečnost

Čišča in vložki

By  | 

Dokler nisem zanosila sploh nisem vedela kaj je to čišča. Potem so me pa mamice v FB skupini hitro podučile, da je to močna krvavitev takoj po porodu, ki nadomesti vse preskočene menstruacije. Super – torej se jim nisem izognila, temveč so se le zamaknile. 😀

Čišča je različno močna in tudi traja različno dolgo, tako da sem jaz začela z ogromnimi vložki in v petih tednih prešla na mini dnevne vložke.

a) Ogromni vložki za prve dni/teden: meni so se najbolje obnesli bombažni vložki za po porodu to.to mama (6kom ~ 3-4 EUR; Tosama, DM …) in Natura Femina Maternity (10 kom ~ 9 EUR; te sem videla samo v Tosamini trgovini). Oba proizvoda prihajata iz Tosame in meni osebno izgledata skoraj identična. Fajn so še Masmi vložki za porodnice (DM drogerije), ki imajo na spodnjem delu lepilni trak. Mene so zadnji čisto rahlo iritirali, tako da sem na koncu porabila največ to.to vložkov. Gre za reees velike vložke, vendar jih boste še krvavo potrebovale v primeru močne čišče. Jaz sem za vsak dan bivanja v porodnišnici potrebovala minimalno 1 škatlo.

Svetujem, da si nekaj teh vložkov shranite za prvo menstruacijo. Očitno nisem bila edina, ki jo je kar enačila s čiščo.

Veliki vložki - čišča

Veliki vložki – čišča (to.to Mama vložki, Natura Femina Maternity, Masmi)

b) Vir Natural (10 kom ~ 2 EUR), ki se jih dobi v porodnišnici sem vzela domov in jih uporabljala v drugem valu. Krasni bombažni vložki s krilci, ki so to, kar bi Vir 80 morali biti … pa niso (meni se v kombinaciji z zunanjimi šivi, niso zdeli primerni). Te sem uporabljala glavnino čišče in neprestano pošiljala domače v lov, ker jih je vsepovsod zmanjkovalo.

Vir Nature vlozki cisca

Vir Nature vložki čišča

Vir Nature vložki čišča - s krilci

Vir Nature vložki čišča – s krilci

c) Jessa Nature Slipeinlangen in Masmi Organic Cotton Anatomical Pantyliners so me pripeljali varno skozi zadnji teden ali dva.

Čisto vsaki prijateljici/kolegici/znanki, ki je rodila kasneje kot jaz, sem iz srca svetovala vsaj 1 škatlo “plenica” vložkov. Po prvih parih dneh je potem že lažje oceniti koliko in kakšne vložke boste potrebovale.

Čišča ima res specifičen vonj, na katerega sem se jaz kar težko privadila. Obenem je potrebno še toliko bolj paziti na osebno higieno (sploh, če so v igri še kakšni šivi), a časa za to ni ravno veliko. Osebno mi je bil naslednji nasvet patronažne zlata vreden. Pripravite si vsaj 0,5l mlačne do hladne vode v plastenki in po vsaki potrebi (ko še sedite na straniščni školjki) zlijte celotno vsebino po splovilu in okolici. Namesto klasičnega WC papirja, so pri šivih veliko bolj uporabne kuhinjske papirne brisačke.

Kaj se je vam najbolj vtisnilo v spomin o čišči? Kakšen nasvet bi imele za bodoče mamice, ki jih čišča še čaka?

Prvič mamica zelo navihani septembrčici (2013). Po izobrazbi sem iz pedagoških vod, a me je nekako zaneslo v čisto drugo okolje. Tako, da bom znanje s faksa, uporabljala le na moji mali lumpiki. :D Večina vas verjetno bolje pozna moj lepotni alter ego - Gejba Parokeets: https://www.parokeets.com/sl/

2 Comments

 1. Tamara

  junij 3, 2014 at 11:19

  Ojoj, čišča… do poroda sploh nisem vedela kaj je to. 😀 Potem pa je prišla…
  V porodnišnici sem dobila en ali dva paketa vir vložkov in to je bilo to. Sem dragega poslala po nakup novih. Večinoma sem uporabljala kar Vir zelene (veliiike, s krilci) in to je bilo to. So bili zelo udobni ampak je kar grozljivo hoditi okoli po svetu s tako velikimi vložki.. 😉

  • Gejba

   junij 4, 2014 at 09:45

   Čišča je očitno javna skrivnost … da ne bi slučajno razbili mita o devetih mescih brez menstruacije? 😀

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*