Nega&Varnost

Meni najboljša krema za “sončenje” za dojenčke leta 2014

By  | 

O, jej – če sem mislila, da je izbiranje kreme za zaščito pred soncem pri odraslih nočna mora, potem sploh ne vem, kam uvrstiti iskanje kreme za dojenčke. Smo se že na Facebooku hecali, da je očitno potrebno kar doktorirati iz tematike.

SPF krem za dojenčke/otroke ni malo na tržišču. Zakaj torej sploh delamo celo znanost iz tega? Pred leti sem celotno področje preštudirala do absurdnih podrobnosti (beri – strokovne članke napisane v latovščini, tako da je bil potreben tudi slovar :D), ker mi ni nič od kupljenega ustrezalo.

Na podlagi vsega kar vem o kremah za zaščito pred soncem, sem postavila naslednje kriterije (ne, niso isti kot zame :D):

 • če je le možno, izključno mineralni filtri
 • TiO2 in ZnO ne smeta biti v obliki nano delcev (in to po EU standardu)
 • mora puščati belo sled, če je ne, ne verjamem v navedeno velikost delcev
 • brez alkohola
 • faktor 30 ali 50 (ponavadi je tudi vsaj kakšen + za UVA, ker pri mineralnih bi bilo težko drugače)
 • embalaža z ozko odprtino in minimalno vsebnostjo konzervansov (sploh pa ne sme imeti slabih)
 • vitamin E, C, olja, vodoodpornost so bonus
 • brez parfumov in barvil

Kot je Nina že na Ars Cosmetica forumu napisala, v celem DMu najdete samo eno SPF kremo, ki nima mineralnih filtrov v velikosti nano delcev. Potem vidite, zakaj se že na začetku zatakne. Kemični filtri se meni zdijo veliko manj stabilni in znajo čisto ziiritirati mojo kožo, tako da sem jih odpisala kot glavno sestavino pri iskani kremi za dojenčke.

In kaj sem izbrala? Proti vsem pričakovanjem – Mustelini kremi. Ja, kar 2.

Mustelini izdelki pri meni ne kotirajo visoko zaradi parfumiranosti izdelkov, vendar imajo očitno tudi linijo za občutljivo kožo, ki ne vsebuje dišav. Pa ne misliti, da sem enostavno prišla do INCI sestavin v Mustelinih SPF kremah – nekomu se je očitno zdelo pametno prelepiti sestavine z deklaracijo na VSEH kremah, ki sem jih videla. Jim oprostim, ker so mi na mejl ekspresno poslali fotografijo sestavin … pa še dobre sestavine so bile obliž na rano. 😀

Verzija za obraz/telo se imenuje – Mustela Mineralna Krema z zelo visoko stopnjo zaščite SPF 50+ (Mineral Cream Special Intolerances Dual Protection). Originalno je namenjena koži nagnjeni k atopiji in vsebuje tako UVA kot UVB filtre.

To sem ji dejansko že imela priložnost nanesti in lahko povem, da sem za enkrat zadovoljna. Moja miška je zelo svetla, tako da rahla bela sled ni bila moteča, krema se lepo razmaže, vonj je rahlo lekarniški oz. po kakem pravem (=neodišavljenemu) rastlinskem olju. 😀 Za trenutne namene (nogice v vozičku so nezaščitene) je zadoščal tanjši nanos. Na morju bo pa potrebovala malo bolj obilno plast. Čeprav gremo šele jeseni in bo imela kapico&ostalo zaščito. Ne vem koliko lahko vidite na fotografijah, vendar imam jaz kar probleme s pigmentacijo, tako da zaščiti pred soncem pač dajem več poudarka kot večina populacije. Velik plus je bil tudi, da hčerkica ni imela nikakršne reakcije.

Ne se ustrašiti, koža ni tako bela po nanosu. Sem namerno nanesla precej debel nanos, da je fotoaparat dobro ujel belino kreme.

Cena: ~23 EUR za 50ml (lekarne, Muller – tam lahko izkoristite kuponček za 10% popusta)

Druga krema je namenjena bolj ranljivim področjem in se imenuje Mustela Krema Za Občutljiva Področja z Aplikatorjem z zelo visoko stopnjo zaščite SPF 50+ (Mineral Cream for Sensitive areas). To sem kupila, da jo bo imela babi pri sebi doma. Tam bo princeska čofotala po bazenčku in kljub strešici, potrebuje kremo tudi na obrazu. To je potrebno pred nanosom kar dobro pretresti, drugače pa je po strukturi precej podobna zgornji kremi. Ta ima še manj sestavin in tudi sama količina je veliko manjša. Raje ne preračunavajte koliko pride liter te kreme. 😀

Cena: ~14 EUR 15ml (lekarne, Muller – tam lahko izkoristite kuponček za 10% popusta)

Jaz sem se odločila za “lekarniško” rešitev, ker sem bila precej ziher, da gre za kvalitetno izdelavo. Med bio/organskimi znamkami se najde kar nekaj na prvi pogled kvalitetnih krem za sončenje, vendar pa dostikrat vsebujejo dišave, samo cinkov oksid ali pa mi znamka ni znana. Časa za raziskovanje katera podjetja so profesionalna, katera pa izdelujejo kreme v “kuhinji”, na žalost nisem imela.

Najprej sem se želela popolnoma izogniti SPF kremam v prvem letu, vendar pa je to očitno misija nemogoče. In posledično se mi zdita izbrani kremi boljša alternativa kot opekline.

Katero kremo ste ve izbrale za vaše dojenčke/malčke/otroke? Da si malo razširim bazo potencialnih izdelkov za naslednje leto. 😀

Prvič mamica zelo navihani septembrčici (2013). Po izobrazbi sem iz pedagoških vod, a me je nekako zaneslo v čisto drugo okolje. Tako, da bom znanje s faksa, uporabljala le na moji mali lumpiki. :D Večina vas verjetno bolje pozna moj lepotni alter ego - Gejba Parokeets: https://www.parokeets.com/sl/

10 Comments

 1. Nina

  julij 21, 2014 at 22:05

  po eu zakonodaji je kot mineralni uv filter (trenutno) klasificiran samo titanov dioksid. kreme, ki imajo samo cinkov oksid, so seveda dovoljene, niso pa to dejansko “kreme z uv filtrom”, ker cinkov oksid spada pod druge namene uporabe (med drugimi tudi za zaščito izdelka pred uv žarki,kot barvilo .. ne pa za zaščito kože pred uv žarki). na spletni strani evropske komisije so na voljo tabele z dovoljenimi filtri v eu in njihovimi max dovoljenimi konc.

 2. tjasa

  julij 21, 2014 at 12:57

  Kako mislis pomanjkljive info glede Scarlets?
  In ne, ni res kar pravis o ZnO,tudi kreme samo z ZnO so dovoljene v EU

  • Gejba

   julij 21, 2014 at 16:00

   Nisem šla preverjat kaj pravi nova zakonodaja, zato sem rekla “mislim da”. Je pa zagotovo prepoved veljala pred parimi leti, ampak bolj zaradi nano delcev, če se prav spomnim.

   Neke stvari mi niso bile jasne. Na določene sem našla odgovor, druge me pa še vedno begajo. Kaj je recimo emulgator?

   • tjasa

    julij 21, 2014 at 20:52

    Vse sestavine so navedene v inci zapisu, tudi na natim.si

    • Gejba

     julij 21, 2014 at 22:13

     Sem videla, ampak še vedno ne vem katera sestavina služi povezovanju. Resno me zanima. Jaz sem pač dežurni firbec. 😀
     Pa, če že firbcam – je krema tekoča, gostejša, pusti bel madež po nanosu …?

 3. katarina

  junij 24, 2014 at 21:40

  Zakaj pa ne samo cinkov oksid? Jaz sem zelo zadovoljna s soleo organics in scarlets naturals. Mustele pa ne maram prevec, sem pred leti probala par izdelkov, pa so imeli tako mocne vonje, da mi niso pasali na dojencka :/

  • Gejba

   junij 30, 2014 at 10:07

   Čisto tehnično – v EU mislim, da še vedno velja, da ZnO ne sme biti edini SPF, da je izdelek klasificiran kot zaščita pred soncem. Zato je odpadel Soleo, pri Scarlets je bilo pa toliko nekih pomanjkljivih info, da sem jih preventivno izbrisala s seznama … pa je lahko čisto OK krema.
   Pa tudi, ko sem eksperimentirala z ZnO v praškati obliki in TiO2 (mineralni pudri), je TiO2 imel na meni boljšo zaščito.

   Točno vem o katerem vonju govoriš. Cela modra linija je prežeta z njim. Za občutljivo kožo je pa mislim da vse neodišavljeno.

 4. Nina

  junij 19, 2014 at 10:36

  Meni je kozmetika Mustela zelo všeč… jaz sem uporabljala njihovo kremo in olje 9 months proti strijam med nosečnostjo in sem bila zelo zadovoljna. Pa tudi strij nisem dobila… 🙂
  Sončno kremo imam trenutno eno drugo, bom pa ob priliki preizkusila tudi Mustelino.

  • Gejba

   junij 30, 2014 at 10:08

   A sta bila izdelka parfumirana? Srečka ti, jaz kljub mazanju imam strij za izvoz. 😀

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*