Nosečnost

Kaj naj vzamem s seboj v porodnišnico?

By  | 

Najkasneje mesec dni pred predvidenim datumom poroda naj bi imeli pripravljeno torbo, ki jo bomo vzeli s seboj v porodnišnico. Seznamov, kaj vse naj bi vsebovala, je ogromno in tudi po temeljitem pretresu, se je na mojem znašlo ogromno zadevščin. Najprej moraš vedeti v kateri porodnišnici boš rodil, ker se prakse baje zelo razlikujejo. Sama sem od začetka vedela, da bom rodila v Porodnišnici Ljubljana, tako da je vsaj ta faktor ugibanja odpadel.

V zadnjem mesecu sem mojo verzijo seznama posredovala že dvema prijateljicama, tako da se mi je zdelo fino napisati še javno kaj je bilo tisto, kar mi je prišlo najbolj prav. Pa tudi nujne potrebščine se z lahkoto razdelijo na tiste, ki jih morate imeti že s seboj in tiste, ki jih pripravite partnerju, da vam jih bo sproti prinašal.

1. DOKUMENTI: ta točka je verjetno samoumevna. Zdravstvena in osebna izkaznica, materinska knjižica (z vsem izvidi) in napotnica za v porodnišnico (seveda vas vzamejo tudi brez, vendar zakaj bi v konfuznih prvih dneh povzročali partnerju še to skrb, če lahko zadevo uredimo že prej). Ne dam roke v ogenj, vendar mislim da se ne potrebuje ne poročnega lista ne priznanja očetovstva (za tega vem, da jaz nisem potrebovala). Sedaj imamo celo ta luksuz, da je matičarka “zaposlena” v porodnišnici in nam takoj izda rojstni list.

2. TORBA: naj bo res kompaktna, kaj ti prostora v porodnišnici je zelo malo. Manjša omarica ob postelji in ena ozka viseča za oblačila. Jaz sem imela srednje veliko športno torbo … drugič vzamem vsaj polovico manjšo. 😀 Nahrbtnik bi tudi znatl biti ravno prav velik.

3. VLOŽKI: čišča po porodu je dostikrat hudo močna, dva paketa Vir Natural vložkov za celoten čas bivanja pa smešnica. Zelo nerada rečem, da nekaj toplo priporočam (ljudje smo tako različni, da ga hitro pobiksaš), vendar pa paket ogromnih “plenica” vložkov ne bo nikogar bankrotiral. V najslabšem primeru, ga lahko odstopite cimri. 😀  Če bom šla še 1x rodit, bom imela s seboj paket To.To mama vložkov, doma pa še vsaj 5 škatel na zalogi, da mi jih bo lahko partner sproti prinašal.

Seznam za porodnisnico -veliki vložki za čiščo (To.To, Natura Femina Materity, Masmi)

Seznam za porodnisnico -veliki vložki za čiščo

4. SPODNJICE za 1x uporabo: te dobite vsakič, ko vam prinesejo svežo spalno srajco, vendar pa to mojim potrebam ni zadoščalo. Sicer se je dalo prositi za dodatne, vendar so v M velikost, tako da meni niso koristile. Jaz sem imela zadosti dva paketa Tosaminih L mrežastih spodnjic.

5. MODRČEK za dojenje: bolj športna verzija je meni osebno najbolj udobna. Razni modrčki s kostmi bi me verjetno spravili ob živce. V torbo pa je skočilo tudi nekaj blazinic za dojenje + nastavek za dojenje … za vsak primer.

Seznam za porodnisnico - dojenje

Seznam za porodnišnico – dojenje

6. NEGA za bradavice: meni se je najbolj prikupila Multi-Mam linija, iz nje pa specifično komprese in balm. Lanolin ni bil všeč ne meni ne moji princeski.

Seznam za porodnisnico - Multi-Mam

Seznam za porodnišnico – Multi-Mam komprese, balm, lanolin

7. DONAT&co: pogoj, da vas odpustijo iz porodnišnice, je vsaj 1x opravljena velika potreba. 😛 Vsaj liter Donata (+kakšen liter doma na zalogi, da ga lahko partner naknadno prinese). Če Magnesol deluje na vašo prebavo v tej smeri, naj 2 najdeta mesto v torbi. To, da je potrebno res ogromno piti, ne bom niti poudarjala.

8. PODLAGA za previjanje za 1x uporabo: ja, tiste, ki ste jih kupile za svoje štručke. Zoprno je, ker se med pregledom vedno umaže posteljnina in potem včasih zamenjajo samo zgornjo plast … Bolje preprečiti in se packariji izogniti na široko.

9. PRIGRIZKI: po porodu nas očitno kar nekaj lačnih, tako da je nekaj za prigrizniti dobrodošlo. Če namreč pridete ravno po zajtrku/kosilu/večerji, boste še nekaj časa lačne. Druge dni nisem čutila pretirane potrebe po prigrizkih in sem večino prinesla domov.

10. TOALETNA TORBICA: manjša brisačka za obraz, ščetka, (mini) zobna pasta, mini gel za tuširanje (da ga lahko pustite kar v kopalnici, ker uporabljale ga boste res pogosto), gel za umivanje obraza, krtača za lase. Jaz sem imela s seboj še balzam za ustnice (Alverde Calendula) in La Roche-Posay Cicaplast Baume B5, ki je služil kot krema za roke, telo in obraz.

11. ZA NOVOROJENČKA dobite praktično vse tam (čeprav je mene po prvem dnevu mikalo, da bi uporabljala kar moja oblačila, ker so njihova katastrofa), le kakšno dudo (pri nas je bila hit MAM Perfect, pa sem mislila, da dude sploh ne bom potrebovala 🙂 ) in rokavičke (če jih boste potrebovali in jih sploh dovolijo).

Na mizici vas pričaka že kar nekaj reklamnega materiala in čtiva, vendar razen knjižice o dojenju, je vse takoj romalo s partnerjem domov.

Ali boste vzele še kakšne plastične natikače za pod tuš je opcijsko. Pri nas je bilo vse zelo čisto, vendar so verjetno vseeno priporočljivi … da smo res ziher. Telefon in polnilec ter eventualno še kakšen manjši fotoaparat (jaz sem uporabljala kar telefon) so pa tudi dobrodošli. Knjige so bile tudi naložene na telefonu, samo časa ni bilo za branje. 😛

V porodni pa razen telefona, fotoaparata in vode, nisem potreboval ničesar drugega.

Ste ve imele še kaj nepogrešljivega v torbi za porodnišnico česar ni na mojem seznamu?

Prvič mamica zelo navihani septembrčici (2013). Po izobrazbi sem iz pedagoških vod, a me je nekako zaneslo v čisto drugo okolje. Tako, da bom znanje s faksa, uporabljala le na moji mali lumpiki. :D Večina vas verjetno bolje pozna moj lepotni alter ego - Gejba Parokeets: https://www.parokeets.com/sl/

2 Comments

 1. Tamara

  november 27, 2013 at 01:23

  Ohoo, super uporaben post!
  Se strinjam, da tiste hlačke ki jih dobiš so nič in hitro poidejo..

  Meni so od dveh paketov ostale še ene, haha.. jih imam še za okras doma :P.

  Lanolin mi je rešil bradavice tolikokrat, da ni za verjeti. Modrček pa 🙁 Toliko kot sem modrčkov prenosila v tem času, jih prej še nikoli nisem (no pa tudi prej nisem nikoli imela tako obilne prsi, haha). Sem imela modrčke iz Mullerja in DMja, vsi so se v roku meseca, dveh uničili. Sem prešaltala na H&M (s kostjo, komaj po 4.,5. mesecih sem jih lahko nosila, prej so me motili), na koncu pa kar na navadne, ker itak nisem dobila več prave velikosti. 🙂

  • Gejba

   julij 27, 2014 at 13:02

   Meni se je najboljše obnesel ta s fotke. Še zdaj ga nosim in je res super. 😀

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*